TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Nárai főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Elhelyezkedés
Népesség
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés jegyzőkönyvei
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés
Egyéb


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Eladó / kiadó ingatlanok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Kulturális élet, művészek


Varga László   -   Horváth József   -   Dr. Guttmann Miklós   -   Marosits Mária   -   Péntek László   -   Király Géza


Foglalkozás: Nárai Község Díszpolgára

Marosits Mária közéleti tevékenységéről:

1939. december 3-án született Náraiban, (édesanyja neve: Vincze Ágnes). Szülei földművelésből éltek. Marosits Mária nem ment férjhez, gyermekei nem születtek, egész életében a közt szolgálta. 1961. június 8-án helyezkedett el a Vasi Volán Vállalatnál, ahol egészen 1991 decemberéig, nyugdíjba vonulásáig dogozott. Előbb vidéki helyközi majd helyi járatos autóbuszjáratokon Szombathelyen előbb kalauz, majd jegyellenőr beosztásban dolgozott. A Nárai Egyházközség életében 1977-től van jelen, melynek napjainkban is aktív tagja. Ekkortól kezdve díszíti a templomot élővirággal, mossa és vasalja a templomi ruhákat, kiegészítőket, oltárterítőket. Még Németh Lajos plébános kérte fel erre a feladatra, amikor felszentelte újonnan épített kétszintes gyönyörű házát. Amely a Petőfi Sándor utca déli oldalán, a temetőtől keletre található mintegy 50 méterre, nyugati oldala határos a Bolygó-patakkal. Marosits Máriát az egyházközség képviselő-testülete egyhangú szavazással választotta tagjai közé 1993 nyarán. Az azóta eltelt évtizedekben aktív részese, formálója a Nárai egyházi életnek. Kezdeményezője és aktív részese volt az 1882-ben épített plébániaépület elbontásának, az új plébániaépület építésének 1982-ben. Napjainkban is ez az épület szolgálja célt, immár Európai Uniós támogatásból felújítva. Nevéhez az elmúlt évek következő felújításai köthetők: templom Szentháromság-kép, Szent Antal-szobor, Feltámadott Úr szobor, templomi keresztek restaurálása. Kettő monstrancia és négy kehely újra-aranyoztatása. Úrnapi sátrak készíttetése, kettő komplett miseruha és egy palást felajánlása, négy komplett oltárterítő garnitúra készítése, készíttetése. A Hősök terén 2014-ben felállított harangláb 30 kg-os bronz lélekharangját, amely temetések alkalmával szólal meg a ravatalozóból távvezérléssel. Fiatalabb korában évekig gyűjtötte az egyházközségi hozzájárulást is, számos csoport, zarándoklat szervezője volt.
Marosits Mária ma is aktív, precíz és pontos sekrestyési és templomdíszítési munkájának köszönhetően minden vasárnap friss vágott virágkompozíciói ékesítik a Nárai templomot. Büszke keresztgyermekeire, akik mindketten tudományos fokozatot szereztek.
Nárai Község Önkormányzata Marosits Mária részére a több évtizeden át tartó község egyházi életének Önzetlen szolgálatiért kimagasló érdemei elismeréséül Nárai község díszpolgára kitüntető címet adományoz. Tapasztalatával, tudásával, életében szülőfalujának gyarapodását szolgálta. Tevékenységével településünk jó hírnevét terjesztette, emberi magatartásával példaként áll előttünk.

* A kis képekre kattintva megnézheti azokat nagyban is!
oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Hotel


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail