TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Nárai főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Elhelyezkedés
Népesség
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés jegyzőkönyvei
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés
Egyéb


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Eladó / kiadó ingatlanok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Kulturális élet, művészek


Varga László   -   Horváth József   -   Dr. Guttmann Miklós   -   Marosits Mária   -   Péntek László   -   Király Géza


Foglalkozás: Nárai Község Díszpolgára

Dr. Guttmann Miklós közéleti tevékenységéről:

1944. szeptember 4-én született Náraiban. Az általános iskolát a szülőfalujában, a középiskolát Szombathelyen végezte. 1969-ben a Pécsi Tanárképző Főiskolán magyar-történelem szakos általános iskolai tanári oklevelet, 1973-ban a budapesti Eötvös Lorand Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem, 1977-ben magyar nyelv és irodalom szakon kitüntetéses diplomát szerzett.
1974. augusztus 1-ig Jákon tanított, utána a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Magyar Nyelvészeti Tanszékén tanársegéd, majd adjunktus, 1985-től docens. Közben 1981 és 1984 között a Maribori Egyetem Pedagógiai Karán dolgozott állami kiküldetésben, ellátta a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék magyar nyelvészeti óráit is, mint az egyetem habilitált oktatója. 1995-ben főiskolai tanári kinevezést kapott.
Nyelvészeti Érdeklődése a pécsi főiskolán bontakozott ki, ahol aktív tagja volt a Nyelvjárási és Néprajzi Tudományos Diákkörnek. Itt kapta az első ösztönzéseket a tudományos pályához, a kutató tevékenységhez. A dialektológia iránti vonzalma Szombathelyen teljesedett ki a Főiskola Magyar Nyelvészeti Tanszékén. Különösen az anyanyelvi nevelésben hasznosítható szaktudományi eredmények vonzották a leíró nyelvészet, nyelvszociológia mellett. 1980-ban „Summa cum laude” minősítéssel egyetemi doktori címet szerzett az ELTE Bölcsésztudományi Karán. 1995-től a nyelvtudomány kandidátusa. 1989-1993 között a BDTF általános és oktatási főigazgató helyettese volt.
Számos tudományos publikációja jelent meg elsősorban hazai és külföldi folyóiratokban gyűjteményes kötetetekben, országos és helyi közleményekben. Előadással több hazai és nemzetközi tudományos konferencián szerepelt. Hallgatói rendszeresen szerepeltek az OTDK rendezvényein, amelyeken jelentős díjakat nyertek. Tagja a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, a Studia Slavica Savariensia folyóirat szerkesztő bizottságának. a Hungarológus Oktatók Nemzetközi Társaságának (HONT).
Végzett munkájáért 1980-ban Miniszteri Dicséretet, 1985-ben „Kiváló Munkáért” kitüntetést kapott. 1986-ban megkapta a Maribori Egyetem Pedagógiai Fakultáns Bronz Plakettjét, 1990-ben tudományos tevékenysége elismeréseként Csűry Bálint Emlékérmet kapott. Az anyanyelvi ismeretterjesztő munkáját 1991-ben a TIT Aranykoszorús jelvényével ismerték el. 2011 februárjában a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Közben 2001 és 2005 között a Főiskola általános és oktatási rektorhelyettesi feladatait is ellátta.
Dr. Guttmann Miklós nős, felesége pedagógus végzettségű nyugdíjas. Egy lánya született, aki a budapesti Közgazdasági Egyetemen végzett, közgazdász.
Dr. Guttmann Miklós egyik kedves kutatási területe szülőfaluja, Nárai. Ezt bizonyítja számos írása, publikációja. Például: Adatok Nárai nyelvéhez, néprajzához (1991), A pajták építése és használata (Savaria Múzeum NK 992), Nárai földrajzi nevei, Savaria Múzeum (NK 678), Szláv elemek egy magyar falu – Nárai életében, Változás, elmúlás a vasi földraji nevekben, Nárai nyelvi múltjából (2014).
Nárai Község Önkormányzata úgy határozott, hogy Nárai Község Díszpolgára megtisztelő címet adományoz – a település érdekében kifejtett kimagasló társadalmi munkásságának, Nárai nyelvi múltjának, nyelvjárásának több évtizedes, ma már pótolhatatlan gyűjtőmunkájáért elismeréseként – Dr. Guttmann Miklós részére. A Díszpolgári Oklevél ünnepélyes átadására 2014. szeptember 12-én került sor a nárai Művelődési Házban dr. Guttmann Miklós: Nárai nyelvi múltjából címmel megjelent könyvének bemutatóján.

* A kis képekre kattintva megnézheti azokat nagyban is!


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Hotel


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail