TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Nárai főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Elhelyezkedés
Népesség
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés jegyzőkönyvei
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés
Egyéb


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Eladó / kiadó ingatlanok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Kulturális élet, művészek


Varga László   -   Horváth József   -   Dr. Guttmann Miklós   -   Marosits Mária   -   Péntek László   -   Király Géza


Foglalkozás: Nárai Község Díszpolgára

Horváth József közéleti tevékenységéről:

1939. július 7-én születtem Náraiban. Szüleim egyszerű emberek voltak, akik nagy gondot fordítottak gyermekeik taníttatására. Édesapám két idegen nyelven beszélő ember volt. Két testvérem van.
Iskoláim elvégzése után 1957. szeptember 1-én Sorkifaludon kezdtem tanítani. Két év után 1959. szeptemberében helyeztek Náraiba. A tanítás mellett folyamatosan képeztem magam, történész lettem. Tíz évig tanítottam az esti egyetemen is. Szülőfalumban a tanítás mellett a művelődés és a sport jelentette a mindennapi tevékenységet. Tanítványaimat igyekeztem kiemelni a szürkeségből. Minden tevékenységünket a színvonal és az eredmény jellemezte. Tanulmányi, kulturális, sportrendezvények sorozatán szerepeltünk kiemelkedően. Járási, megyei, területi döntőkön győztük le nálunk nagyobb iskolák tanulóit. 1964-ben munkám elismeréseként kineveztek az iskola igazgatójává. 26 évesen a megye legfiatalabb igazgatója lettem.
A falu kulturális életében kiemelkedő helyet kapott a színjátszás. Az ORI szervezésében részt vettem színházrendezői képzésen, ami segítette a munkámat. Minden évben (karácsonykor) előadtunk a falu fiataljaival egy-egy darabot. Nagy sikert arattak a Csipkerózsika, a Csalódások, A Kőszívű ember fiai, a Falusi verebek, a Virágzik a hárs című darabok. Csak néhányat emeltem ki. A Kőszívű ember fiai című darabot kétszer is műsorra tűztük. Az első alkalommal azokban a kosztümökben játszottunk, melyeket a film készítésekor viseltek a művészek. Ennek különös varázsa volt. Egy-egy télen előfordult, hogy három generációnak egyszerre tanítottam színdarabokat (iskolásoknak: Csipkerózsika, fiataloknak: Csalódások, TSZ tagoknak: Virágzik a hárs. Az idősek között a legtöbb szereplő olyan volt, aki életében nem volt színpadon. Érzéseiket nem lehet elmondani. A betanult színdarabokkal végigjártuk a környező falvakat is.
A színjátszás mellett a vetélkedők sorát szerveztem (Gyere velünk, Szellemi vetélkedők). Az iskolásoknak rendezett vetélkedőkbe a szülők is bekapcsolódtak. A felnőtt vetélkedőkön (irodalom, történelem, művészetek, sport) kérdések és játékok szerepeltek (40-50 résztvevővel). 1970-77-ig a kultúrotthon igazgatója is voltam. Az oktatás, művelődés mellett a sport kiemelkedő helyet kapott az életemben. Saját magam is sportoltam (labdarúgás, kézilabda, asztalitenisz, atlétika). Járási, megyei bajnokok sorát neveltem. Még a területi és egy alkalommal pedig az országos döntőig is eljutottunk a Népstadionba. A megyei szpartakiádokon 30-40 versenyzővel vettünk részt (atlétika, férfi-női kézilabda, röplabda) eredményesen. A labdarúgás, mint minden faluban kiemelkedő helyet foglalt el. Voltam labdarúgó, edző, sportkör elnök. Egészen a megyei első osztályig jutottunk. Hosszú évekig vezettem a balatonberényi úttörőtábort és a megyei vöröskeresztes tábort. Az általános oskolások részére több alkalommal országjáró kirándulásokat szerveztem, ismerd meg hazádat célból (pl. Zalaegerszeg, Pécs, Budapest). 1977-ben szombathelyre kerültem, ahol a város oktatásának irányításában kaptam szerepet. 1984. szeptemberétől 11 évig a Dózsa György Általános Iskola igazgatója voltam.
1962. november 3-án megnősültem. Két gyermekünk született. Mindketten pedagógusok. Öt unokám van. 1995-ben mentem nyugdíjba. Visszatértem szülőfalumba és még öt évig voltam a kultúrotthon igazgatója. 2088. augusztus 30-án Aranydiplomát kaptam. Tanári és sport munkámat több alkalommal kitűntetésekkel ismerték el.
Most élem az öregek nyugodt életét. Remélem nem éltem hiába. Nárai, 2011. november 20.


Részlet a jegyzőkönyvből:

Nárai község Önkormányzati képviselő-testülete az 1/2011. (I. 14.) számú önkormányzati rendeletben alapított „Nárai község díszpolgára” megtisztelő cím alapításáról határozott korábban. A polgármester a képviselőkkel és a lakossággal folytatott egyeztetések alapján javasolja a képviselő-testületnek Horváth József részére a Nárai község díszpolgára cím adományozását a település érdekében végzett kulturális és sporttevékenységéért végzett önzetlen támogatásért cserébe. A polgármester ismerteti Horváth József rövid életútját.

A polgármester tájékoztatta a képviselőket, hogy a határozat elfogadásához minősített többség szükséges. A testület az előterjesztést megtárgyalta, majd miután érdemi hozzászólás nem hangzott el, a beterjesztett 37/2012. (IX. 14.) számú határozati javaslatot 7 egybehangzó igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a Képviselő-testület az alábbiak szerint fogadta el:

37/2012. (IX. 14.) számú határozat:
Nárai község Önkormányzati képviselő-testülete a önkormányzati rendeletben alapított „Nárai község díszpolgára” megtisztelő címet adományoz – a település életében kifejtett kimagasló kulturális és sporttevékenységének elismeréseként – Horvát József részére.
Nárai község Önkormányzati képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a „Díszpolgári cím” adományozásáról szóló oklevelet készíttesse el, és azt ünnepélyes keretek között adja át.

Határidő: azonnal
Felelős: polgármester

* A kis képekre kattintva megnézheti azokat nagyban is!oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Hotel


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail