TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Nárai főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Elhelyezkedés
Népesség
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés
Egyéb


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Eladó / kiadó ingatlanok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


A jegyzői lak (mai Polgármesteri Hivatal) 1925 - 1926 közötti időszakban készült. A községi utak kaviccsal történő lefedéséről 1930. március 29-én határoztak először a településen.

A II. világháború a község lakosai közül 31 főnyi áldozatot követelt, kiknek emlékére a rendszerváltás előtt emlékművet emelt a község. A községet szerencsére elkerülte a bombatalálat, komolyabb harcok sem zajlottak. Szombathely bombázásakor az egyik visszafelé tartó repülőgépet a község külterületén lőtték le. Az 1945. évi földreform során igénybevettek 765 kh-t, a megváltott terület nagysága 382 kh. Földigénylők száma 58 fő, a jogosult igénylő és juttatottak száma 55 fő volt. Visszahagytak 86 kh-t. A kiosztott földterület megoszlása: 11 mezőgazdasági cseléd 57 kh, 23 munkás 108 kh, 21 törpebirtokos 156 kh, 7 egyéb 7 kh-t kapott. Házhelynek 31 kh-t osztottak ki 62 személy között.

A sportpályán az öltöző épület 1956-ban készült, 1960-tól Rákózci néven mezőgazdasági termelőszövetkezet működött a faluban a rendszerváltásig. A földterület egy részén az 1949-ben alakult Állami Gazdaság gazdálkodott.

1962. november 7-én adták át a község művelődési házát, pár évvel korábban készült a község közepén az italbolt. Az orvosi rendelő és a posta épület 1965. október 28-án került átadásra. Az 1970-es évek végén készült a vegyeskereskedés.

2001. július 8-án a Magyar Köztársaság kormánya államiságunk és kereszténységünk 1000. évfordulójának ünnepének alkalmából Millenniumi emlékzászlót adományozott a településnek, melyet dr. Náray-Szabó Gábor, a településhez kötődő tudós, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára adott át Lóránth József polgármesternek. Ez alkalomból a község az egykori Pap-tó helyén Millenniumi parkot és játszóteret alakított ki, közepén a millenniumi kopjafával.

2004. május 1-én az Európai Unióhoz történt csatlakozást a Millenniumi parkban köszöntötte a község reggel szabadtéri misével, délután és este pedig vidám tűzijátékkal egybekötött műsorral. E jeles alkalomból jelent meg a község múltját feldolgozó könyv is.
Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1     2     3    4  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Hotel


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás

 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail