TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Nárai főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Elhelyezkedés
Népesség
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés
Egyéb


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Eladó / kiadó ingatlanok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


Az 1809. évi francia insurrekció idején Nárai községnek 2 ökröt és 2 tehenet kellett beszolgáltatnia a szombathelyen állomásozó francia katonák élelmezésére.

A községben ekkor még sövényfonatú, illetve vályogházak voltak, bár már a templom téglából és kőből készült. Az agyag kitermelését a községbeliek település központjában a Pap földjéről vitték, és az eltelt évszázadok alatt tó képződött ezen a helye, amit a köznyelv még ma is Pap-tó ként emleget. A jobb módúak egyre inkább megengedhették maguknak a téglából való építkezést, minek eredményeként a közbirtokosság 1820. április 25-én téglaégető kemence felállításáról döntött a Pap-tó mellett.

1826-ban készült a temetőben lévő téglalap alaprajzú, egyterű, két végén háromszögű ormózatú kápolna, amely a község egyetlen műemlék épülete. Az épület érdekessége a bejárat feletti hagymakupolás huszártorony, amelyet eredetileg fazsindellyel fedtek.

1832. január 19-én a jobbágyokról és zsellérekről készült összeírásban 35 fő adózó személy szerepelt. Köztük egy iparos, kovácsmester is volt. A zsellérek száma 26 fő volt, házatlan zselléreké pedig 6 fő. Három kézműves, egy takács, egy mészáros, egy szabó dolgozott a faluban. A házaik mind kuriális funduson épültek, 24 ház szerepel az összeírásokban. Igás állat 12, tehén 16, ló 16, sertés pedig 18 db volt a birtokukban. A zsellérek ebben a korban földterülettel nem rendelkeztek, amit használtak, azután robottal tartoztak a föld tulajdonosának. A lakosság fő megélhetési forrása a földművelésből, állattartásból és kisebb fuvarokból származott.

Az 1848-as első szabad országgyűlési választásra jogosult személyek száma 72 volt Náraiban. Miután Jellasics horvát bánt visszahelyezte méltóságába a király, és kiadta a parancsot Magyarország megtámadására, Kossuth Lajos felhívására Vas vármegyében 3000 újoncot toboroztak, és belőlük alakították ki a 44. és a 45. honvédzászlóaljat. Náraiból a következő személyek álltak be és vettek részt a szabadságharcban, érezvén felelősséget és szeretet a haza iránt: Kenyeri László, Németh János, Reczetár Imre, Skultéti István, Pajor József és Török Gábor.

1857-ben a tagosítás után készült a község első kataszteri térképe.

A XIX. század elejét sújtó általános elszegényedés eredményeként többen választottak maguknak új hazát, vagy indultak neki a nagyvilágnak munkát keresni 1904-től az I. világháborúig többen útra keltek, akik legtöbbször az Amerikai Egyesült Államokat választották úti célul, ahonnét a többség egy év múlva visszatért.

A XIX. század végére néhány nagyobb birtok alakult ki. Eörsy Jánosné földbirtokos 446 kh-n 14 cseléddel dolgoztatott. Hertelendy Miklósnénak 202 holdja a Lipics örökösöknek 125 kh ingatlana volt. Rajtuk kívül a szombathelyi Ferences és Domonkosa rend és néhány kisebb birtok volt magántulajdonosok kezén.

Az I. világháborúban elesett és hősi halált halt nárai személyek száma 45 fő volt. A hadi özvegyek száma 7 fő, a hadi árván maradt gyermekek száma pedig 16 fő volt. A földreform folytán 63 kh szántót és 3 kh házhelyet osztottak ki. A világháború áldozatai emlékére és tiszteletére emelet emlékművet 1939. június 18-án avatták fel.Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1     2    3     4  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Hotel


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás

 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail