TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Nárai főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Elhelyezkedés
Népesség
Híres szülöttek
Művészek
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés
Egyéb


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Eladó / kiadó ingatlanok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


Az egytelkes nemesek összeírásában 1549-ben szerepel a Naray család 5, a Sarfy család 3 tagja, a Basso család 1 tagja. Tulajdonukban összesen 2 ? kúria volt. 1554-ben a Naray család 10 tagját és a Baso család 2 tagját írták össze mint egytelkes nemest. 1599-ben 30 egytelkes nemest, praedialist és libertinust jegyeztek fel az összeírásban. 1601-ben egyik nemes 2 zsellérjével együtt élt. Az 1627-ben Váton kelt lustra szerint Naray egytelkes nemeseinek száma összesen 22 fő, akik közül 17 fő a Naray nevet viselte. 1707-ben a nemesi taksáról készült kimutatás Náraiban 17 nemest és 3 özvegyasszony nemest mutatott ki. Az összeírtak között Nárai, Bödei, Széls, Szabó, Orosztonyi, Kerekes, Böcsföldi, Lóránt családnevek szerepelnek. Az 1720. évi összeírás 25 taksás nemes nevét tartalmazta Nárai községben.

A falu vajdája Naray András és több család képviselője Fias Zsigmondot, Kerekes Pétert, Orosztonyi Mihályt a nemes falu nevében Batthyány Zsigmondhoz küldték határlevelek ügyében 1674-ben. A három megbízott Batthyány Kristóftól a falu határáról szóló okleveleket átvették és azt a falura kötelező érvényűnek ismerték el.

A falu jobbágyainak száma 1744-ben 24 fő, jobbágyözvegyé 1 fő, házas zsellér 24 fő, háznélküli 9 fő. Igás állatuk 44 db, tehenük 56 db, disznójuk 83 db, kas méh 34 db volt. Őszi vetés nagysága 309 ?, árpa 29, zab 11 ? köböl volt. Rétjük 62 kaszás. Négy külső birtokos kezén 6 ? köbölös föd és 2 kaszás rét volt. A falu határát egyébként nagyobb részt nemesek bírták. A jobbágyoknak elegendő legelőjük és telkükhöz osztott erdejük volt, ahonnét a kitermelt tűzifát a szombathelyi piacon értékesítették. Húskimérésük a nemesekkel közös volt. A borkimérés hasonlóan a húskiméréshez szintén közös volt a nemesekkel, ami ebben az évben 15 Ft-ot hozott a közbirtokosságnak. A faluban ekkor egy iparos volt, a kovácsmester.

1746. november 3-án Pálffy János nádor Pozsonyban kiállította nárai nemesek birokmegerősítő oklevelét, amelyben a Náray, Lóránth, Zelles, Hertelendy, Dese, Pállfy, Szabó, Tóth, Perenyei, Bölcsvölgyi, Sárffy, Pongrácz, Orosztonyi, Bödei, Hompasz, Dömötör, Csidei és a Fülöp családok tagjai kaptak birtok és nemesség megerősítő igazolást. X A község területén helyi rendeletben szabályozták az idegenek befogadását, a káromkodást, a dohányzást (még a magánterületen is, hiszen az estleges tüzek az egész községre veszélyt jelentettek). A hús- és só kereskedés szabályait először említő irat 1753-ból ismert.

1774-ben a községben 3 jobbágy 4 ökörrel, 53 jobbágy 2 ökörrel és 29 zsellér néhány ökörrel rendelkezett.

1780-as évben a község lélekszáma 545 fő volt. A templom javadalmai szántók, rétek voltak, összesen évi 130 forintos jövedelemmel. A plébánia külön rendelkezett 8 hold szántóval és némi legelővel, erdővel. A község tanítója ekkor a húsz éves Keresztény Mihály volt. Javadalmai: lakás 2 szobával, melyből egy magánlak, a másik pedig az iskolaterem volt, csatlakozott hozzá 1 konya és egy kamra, kapott továbbá 12 szekér fát évente. A község bábája ekkor Kiss Anna volt.Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!  1    2     3     4  


oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Étterem
Söröző, borozó


SZÁLLÁS   
Hotel


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás

 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail